Passieve wand

Gewapende grondconstructie met geogrids (taludwapening)

Wanneer de beschikbare ruimte niet afdoende is om een natuurlijk talud te kunnen hanteren of de beoogde belasting op het grondmassief dermate hoog is dat de bijbehorende schuifspanningen niet kunnen worden opgenomen (en er dus afschuiving zal plaatsvinden), biedt het toepassen van horizontale taludwapening uitkomst.

Door het grondmassief in lagen aan te brengen en tussen deze lagen grondwapening aan te brengen kan het grondmassief aanzienlijk grotere schuifspanningen opnemen doordat wrijving wordt gemobiliseerd tussen de wapening en het aanvulmateriaal en afschuiving en vervorming van het massief wordt voorkomen. Tevens kan het toepassen van een geotextiel op het talud van het grondmassief, voorzien van een dunne afdeklaag, een oplossing zijn.

Het gebruik van taludwapening maakt derhalve een veilige en economische bouwwijze mogelijk.

Passieve wand

Gewapende grondconstructie met geogrids volgens de terugslagmethode

Om een grondmassief zwaarder te kunnen belasten of een kerende constructie te realiseren met een steilere hellingshoek dan een natuurlijk talud, kan een gewapende grondconstructie met geogrids volgens de terugslagmethode toegepast worden. Hiermee behoort tevens het realiseren van verticale wanden tot de mogelijkheden.

Door het grondmassief in lagen aan te brengen en tussen deze lagen grondwapening aan te brengen kan het grondmassief aanzienlijk grotere schuifspanningen opnemen doordat wrijving wordt gemobiliseerd tussen de wapening en het aanvulmateriaal. Daardoor worden afschuiving en vervorming van het massief beperkt.

Bij een constructie met geogrids volgens de terugslagmethode worden de geogrids ‘terugverankerd’ aan de bovenzijde van de laag. In de koppen van de lagen gewapende grond wordt normaliter menggranulaat toegepast ten behoeve van vormvastheid en stabiliteit. Ter plaatse van de koppen wordt aan de binnenzijde van het geogrid tevens een anti-erosievlies toegepast om de constructie gronddicht te houden en uitspoeling van het aanvulmateriaal te voorkomen.

Mogelijke toepassingen van gewapende grondconstructie met geogrids volgens terugslagmethode zijn:

  • Kerende constructies
  • Tijdelijke constructies (landhoofden en middensteunpunten voor verkeers-, fiets- en dumperbruggen, kraanopstelplaatsen voor bijvoorbeeld de opbouw van windmolens, constructies welke dienen als verkeersbypass en faseringswanden in plaats van een Berliner wand of stalen damwand)
  • Hooggefundeerde landhoofden (landhoofd op staal of op palen)
passieve wand

Wandafwerking passieve wand

Een geogrid dat blootgesteld wordt aan weersinvloeden zal met name als gevolg van UV-straling degenereren en door de jaren heen steeds meer zijn sterkte verliezen.

Gewapende grondconstructies worden gecategoriseerd als hoofddraagconstructies en worden derhalve ontworpen op een ontwerplevensduur van 100 jaar. Voor Nederlandse weercondities geldt derhalve dat geogrids binnen 2 jaar afgedekt dienen te worden om de gestelde ontwerplevensduur te behalen. Een deugdelijke afdekking komt tevens de vandalismebestendigheid van de gewapende grondconstructie ten goede.

Als bekleding zijn diverse varianten mogelijk, waaronder beplanting, hout, schanskorven en prefab betonpanelen.