Grondkeringen in gewapende grond kennen een tweetal hoofdsystemen:

een actieve wand- en een passieve wand-systeem.

gewapende grond

Actieve wand

Bij een actieve wand heeft de wandafwerking een constructieve functie en zorgt er dus in combinatie met de verankering en het aanvulmateriaal voor dat een stabiel grondmassief wordt verkregen.

In feite zijn de mogelijkheden voor wandafwerking van een actieve wandsysteem eindeloos, mits de facing gecombineerd kan worden met wapening en aanvulmateriaal. Een vaak toegepaste facing is een bekleding van betonpanelen.

gewapende grond

passieve wand

Een passief systeem is een op zichzelf staande constructie waarbij een eventuele wandafwerking géén constructieve functie heeft. De grondbelasting wordt van de facing afgehouden. Zonder deze facing behoudt de grondkering zijn functie.

Ook bij een passief systeem zijn de mogelijkheden voor wandafwerking eindeloos: beplanting, hout, schanskorven en prefab betonpanelen.

Uit esthetische overwegingen worden beperkingen gesteld aan zettingen en zettingsverschillen. Een passief systeem kan doorgaans een grotere zetting en een groter zettingsverschil opvangen dan een actief systeem.

Voordeel actieve wand

  • Snelle bouwtijd en daardoor vaak goedkoper
  • Minder geogrids nodig

Nadeel actieve wand

  • Zettingsgevoelig, de starre bekleding kan vervormingen van de grond niet of nauwelijks volgen

Voordeel passief systeem

  • Kan vervormingen van de grond goed volgen
  • Mogelijk om eerst zettingen plaats te laten vinden alvorens de facing aan te brengen
  • Wandafwerking kan dunner uitgevoerd worden en is vervangbaar

Nadeel passief systeem

  • De gewapende grondconstructie dient snel na realisatie voorzien te zijn van een wandafwerking om degeneratie van de geokunststoffen door UV-straling te voorkomen en vandalisme tegen te gaan

Binnen deze twee categorieën zijn diverse systemen in gewapende grond voorhanden die kunnen worden toegepast en als oplossing kunnen dienen bij infrastructurele vraagstukken.