Aanvul-
materiaal
Een gewapende grondconstructie is een systeem dat functioneert door het samenspel tussen grondwapening en goed verdicht aanvulmateriaal.
Om een constructie te bouwen die aan alle eisen voldoet is het noodzakelijk dat het ontwerp (de grondwapening), het aanvulmateriaal en het verwerken ervan (de realisatie) goed op elkaar zijn afgestemd. Dit geldt voor zowel actieve als passieve systemen.
Bij het kiezen van het aanvulmateriaal dienen de volgende basisaspecten te worden beschouwd:
- Verwerkbaarheid
- Chemische samenstelling
- Geotechnische eigenschappen
- Verdichtbaarheid en samendrukbaarheid
Bij de keuze van het aanvulmateriaal, inclusief eventuele toeslagstoffen als kalk of cement, moet worden nagegaan of de elektrochemische, chemische en biologische eigenschappen een nadelig effect hebben op het wapenings- en/of bekledingssysteem.
De geschiktheid van zand hangt in hoge mate af van de verwerkbaarheid van dit aanvulmateriaal. Het aanbrengen en verdichten van aanvulmateriaal dient met de nodige aandacht te geschieden voor een kwalitatief optimale gewapende grondconstructie.
Ten aanzien van de verwerkbaarheid is het essentieel dat er aanvulmateriaal toegepast wordt met een juiste korrelverdeling en een beperkt vochtgehalte zodat bij het verdichten van het aanvulmateriaal de voorgeschreven verdichtingsgraad behaald kan worden.
Bij gewapende grondconstructies met geogrids volgens de terugslagmethode wordt in verband met vormvastheid en stabiliteit menggranulaat in de koppen van de lagen toegepast. Tevens is het mogelijk de gehele constructie met lagen menggranulaat op te bouwen. Paalmatrassen worden normaliter ook geheel in menggranulaat uitgevoerd.